logo

Vajiravudh

Kong Vajiravudh er også kjent som Rama VI med den kongelige tittel Phra Mongkut Klao Chaoyuhua. Han ble kronet som konge av Siam den 23. November etter hans far Kong Chulalongkorn Rama V bortgang i 1910. Han var sønn av Rama V og Dronning Saovabha og ble utdannet først ved Militœr akademiet ved Sandhust etterfulgt av studier i historie og jus ved Christ Church Coillege, University of Oxford, og var meget inspirert av Britisk kultur.


 Konger av Chakri Dynastiet 

Kong Vajiravudh Rama VI
 Født 1.januar 1881
 Død 25.november 1925
 Regjerte 23 oktober 1910- 25.november 1925
Far  Kong Chulalongkorn
 Mor Dronning Saovabha

Virke
Kong Vakiravudh Rama VI regjerte i overgangsperioden fra det gamle til det moderniserte Siam da han forsatte den moderniseringen hans far Rama V introduserte.
Kong Rama VI var en av Thailands mest anerkjente kunstnere, Han skrev en rekke bøker, korte noveller og teater forestillinger. Han oversatte også 3 skuespill av Shakespeare til Thai.
Med Kong Rama VI kom også reformer i landets administrasjon, etablering av skoler og universiteter, lovgiving mot polygami, samt innføringen av etternavn systemet som var i bruk i den vestlige verden. Han ble også den første konge av Siam til å sende militœre styrker til å kjempe i et fremmed land da han sendte soldater til å tjene på de alliertes side i første verdenskrig.

Under hans regime ble landets første militœr kupp planlagt. Planen innebar å tvinge kongen til å abdisere for så å utnevne en lojal prins til tittelen president. Kupplanen feilet og alle impliserte ble arrestert.

Selv om Rama VI introduserte lover mot polygami var han som kongelig immun. Han hadde 4 offisielle koner og 2 timer før han døde den 24. November 1925 ble han far til sitt eneste barn Prinsesse Bejaratana. Uten å ha produsert en direkte tron arving ble han etterfulgt av sin bror Prins Prajadhipok.


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby