logo

Bhumibol Adulyadej

Bhumibol Adulyadej, utales mer likt Phumiphon Adulyadet, også kjent som Rama IX, er den niende og sittende monark av Chakri dynastiet. Han etterfulgte sin bror, Ananda Mahidol, som ble funnet død i Bangkok den niende juni 1946. Dette gjør han til verdens lengst regjerende  monark og hans 60 år på tronen ble markert med kjempefeiringer i Thailand i 2006.
Kong Bhumibol Adulyadej og Dronning Sirikit var på offisielt statsbesøk til Norge i 1960, og Kong Olav V var på gjennbesøk i Thailand i 1965.


 Konger av Chakri Dynastiet 

Kong Bhumibol Adulyadej Den Store Rama IX 
 Født Desember 5 1927
 Død -
 Regjerte Juni 9 1946 –
Far  Mahidol Adulyadej, Prins av Songkhla
 Mor Sangwal, prinsesse moren.

Oppvekst
Bhumibol Adulyadej er født den 5. desember 1927 på Mount Aubum Hospital i Cambridge, Massachusetts USA. Han var den yngste sønn av Prins Mahidol av Songkhla, en av kong Chulalongkorns 33 sønner, og Mom Sangwal. Han returnerte til Thailand i 1928 etter hans far, Prins Mahidol hadde fullført sine studier ved Harvard. I 1933 flyttet familien til Sveits hvor Bhumibol Adulyadej forble til han var ferdig med sine studier i 1950.
I Bhumibol Adulyadej studietid var han flere ganger på besøk i Thailand og var til stede i Grand Palace morgenen hans bror ble funnet død. Velvitende om att han var landets nye konge bestemte hans seg for å reise tilbake å fullføre sine studier i Sveits. Mens han var i Sveits møtte han Mom Rajawongse Sirikit, datter av Thailands ambassadør i Frankrike. Han var 21 og hun var 15 og etter en hemmelig forlovelse giftet de seg den 28. april 1950.

 

Virke
Bhumibol Adulyadej ble offisielt kronet som konge av Thailand under en kronings seremoni den 5.mai 1950. Han har med tiden blitt utrolig populœr i Thailand. Folket ser han som en konge de kan forholde seg til og i et land hvor politisk uro og ustabilitet aldri er langt unna, fungerer han som nasjonens samlende figur. Han er også hjernen bak flere av landets viktigste utviklings prosjekter, noe som har gjort han kjent og respektert også utover landets grenser.
I mai 2006 overrakk general sekreter Kofi Annan FNs ”Human Development Lifetime-Achievment Award” til Bhumibol Adulyadej, som også er innehaver av det britiske monarkiets private Royal Victorian Chain.
Bhumibol Adulyadej holder også rekorden for flest universitets œres grader som talte 136 i 1997.

Thailand, eller Siam som det het da, var et absolutt monarki frem til kuppet i 1932 Siden 1932 er landet et konstitusjonelt monarki.
Kuppet var nok godt ment, men i all tid etter har maktkamp kommet foran hva som er kjent som det demokratiske system.
Dette har ført til kupp etter kupp og landets demokratiske system har som følge av dette også like mange ganger gjennomgått forandringer. For det meste til det bedre. I denne prosessen har Kongen gjenvunnet noe makt så rent teoretisk kan kongen av Thailand i dag spille en aktiv politisk rolle. Bhumibol Adulyadej har på tross av dette ikke blitt sett til å bruke sin politiske makt direkte. I hans tjenestes tid har han ofte fungert som en rådgiver for både folkevalgte og kuppmakere.
I denne prosessen har han bedt folkevalgte om å gå av for å forhindre problemer og han har både støttet og forkastet flere kupp makere. Kongens rådgivere inkluderer flere av landets tidligere politikere med ulik politisk orientering noe som sikrer at han til en hver tid har god innsikt i landets politiske forhold.
Under en politisk demonsrasjon for demokratiet i oktober 1973 åpnet Kongen portene til Chitralada Palasset for flyktende demonstranter etter at landets militœr regime åpnet ild mot menneskemassene. Dette var første gang Bhumibol Adulyadej direkte involverte seg landets utøvelse av politikk. Han ville senere også involvere seg i 1993 krisen og nylig i statskuppet i 2006.
Det viktigste fakta er dog at alle hans inngrep i politikken kun har vœrt til fordel for folket av Thailand.

 

Formue
Bhumibol Adulyadej er også en av verdens rikeste menn. Hans estimerte formue er et sted mellom 2 og 8 milliarder USD.

Familie

Bhumibol Adulyadej er far til 4 barn, 1 sønn og 3 døtre sammen med hans kone Dronning Sirikit.


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay