logo

Chulalongkorn

Kong Chulalongkorn den store, eller Rama V, med det fulle kongelige navn Phra Chula Chomklao Chaoyuhua var den femte konge av Thailands Chakri dynasti hvor han regjerte fra den 1. oktober 1868 til den 23. oktober 1910. Lokalbefolkningen omtaler han som ”den høyt elskede kongen”.

 Konger av Chakri Dynastiet 

Kong Chulalongkorn 'Den Store", Rama V  
 Født 20.september 1853
 Død 23.oktober 1910
 Regjerte 1.oktober 1868 – 23.oktober 1910
Far  Kong Mongkut
 Mor Dronning Debsirindra

 

Oppvekst
Prins Chulalongkorn ble født i Bangkok den 20. september 1853 som den eldste sønn av Kong Mongkut og Dronning Debsirindra. Hans far så til at han fikk en bred utdanning som også inkluderte undervisning gitt av europeiske lœrere.

 

 

Virke
Kong Chulalongkorn den store var i virkeligheten også stor. Det som gjorde han stor var hva han gjorde og når han gjorde det. I hans regjerings tid fra 1868 til 1910 var tiden sørøst Asia ble kolonisert av de Franske og Engelske kolonimaktene. Når de Franske og Siamesiske troppene gikk til angrep på hverandre i Laos, beordret Franskmennene blokaden av Bangkok som førte til at Siam sa fra seg Laos. Senere rundt 1900 var det trusler igjen om en Fransk invasjon.


På tross av trusselen mot landets sikkerhet beholdt Kong Chulalongkorn roen og klarte å forbedre landet både med ny infrastruktur i form av landets første jernbane og Bangkoks første by trikk, samt å innføre en regjerings modell med kabinett system og en moderne administrasjon av provinser  og distrikter.


For landets befolkning bygde han de første sanitœr systemene, ga amnesti til alle politiske flyktninger, gradvis avviklet slaveriet og erklœrte religiøs frihet som tillot kristendom og islam å bli praktisert.

Selv den dag i dag forblir han landets mest bereiste monark. Tidlig i hans regjerings tid besøkte han land i Asia som Malay, Bali og Burma. Senere reiste han til Europa 2  ganger, i 1897 og i 1907, hvor han besøkte, Italia, Spania, Portugal, Frankrike, Sveits, Østerrike, Nederland, Belgia, England, Danmark, Sverige, Norge, Ungarn og russland. På hans reiser møtte han landets ledere bla. Kongen av Italia, Paven, Tsar Nicholas II, Keiser Wilhelm II og dronning Victoria, samt andre aristokrater, myndigheter og vanelige mennesker.


Disse reisene fikk han til å deklarere ”Jeg er fast bestemt på å gjøre alt i min makt for å forvandle Siam til et progressivt land”.

 

 

Familie
Kong Chulalongkorn var gift med dronning Saovabha, dronning Savang Vadhana, dronning Sunandha, dronning Sukumalmarsri, samt med flere koner av lavere status. Han var far til 77 barn hvor av 33 var sønner og 44 var døtre. Hans andre sønn, Vajiravudh etterfulgte han som Kong Rama VI.


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay