logo

Prajadhipok

Kong Prajadhipok Rama VII var den syvende konge av Chakri dynastiet. Han ble den siste absolutte og første konstitusjonelle monark av Siam. Hans fulle kongelige navn er oftest referert til som Phrabat Somdej Phra Pokklao Chaoyuhua


 Konger av Chakri Dynastiet 

Kong Prajadhipok, Rama VII  
 Født  8.november 1893
 Død  30.mai 1941
 Regjerte  25.november 1925- 2.mars 1932
Far   Kong Chulalongkorn
 Mor  Dronning Saovabha

Oppvekst

Da han ble født var han en nœrmest utenkelig kandidat til tronen av Siam da han var den yngste sønn av Kong Rama V og Dronning Saovabha. Han ble utdannet ved Eton College og Woolwhich militœr akademi i England og ved Ecole Superieure de Guerre i Frankrike.

 

 

Virke

 Han ble kronet den 26. november 1925 og hans regjering som absolutt monark endte etter en blodløs revolusjon tidlig om morgenen den 24. juni 1932 av det såkalte Folkets Parti, De hadde da overtatt kontrollen av ett av de kongelige palass og arrestert en rekke nøkkel personer i landets administrasjon mens Kongen var på ferie i Hua Hin. Partiet krevde at kongen måtte akseptere at hans funksjon fra da av var som konstitusjonell monark. Og da han så gjorde la dette grunnlaget for landets første konstitusjon som er datert den 10. desember 1932.

 

Kongens abdisering.

Kongen og regjeringen hadde en rekke motsetninger som resulterte i at forholdet bare ble vaskeligere med tiden. Under et sykehus opphold i England forsøkte han via hektisk korrespondanse og komme til enighet med regjeringen, men da dette ikke førte frem satte han et ultimatum for sin egen sikkerhet noe som ble avvist. Dette resulterte til Kongens abdisering den 2, mars 1935. Han ga en kort notis som siden ofte er sitert og leser: ”Jeg er villig til å overgi all makt jeg tidligere utøvde, men jeg er ikke villig til å gi ubegrenset makt noen som helst enkelt person eller gruppe av personer som ikke bryr seg om folkets røst.”

 

Tiden etter

Etter at han abdiserte plasserte han seg selv i eksil i England hvor han døde den 30. mai 1941.


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay