logo

Andaman havet

Andaman havet, eller The Andaman Sea som det heter på engelsk, strekker seg fra Myanmar (tidligere Burma) i nord til Malakka stredet, som deler Malaysiahalvøya fra Sumatra i sør. Totalt har Andaman haveet et areal på 797,700 km2 og en gjennomsnitts dybde på over 850 meter.

 

Omtent midt på havbunnen av Andaman havet går det et skille mellon to tektoniske mikro plater. Disse er antatt å ha brukket av Eurasiaplaten for 3-4 millioner år siden og kalles Burma og Sinda platene. Som ved alle tektoniske plateskiller finnes det vulkanisk aktivitet også her. Andaman havets eneste aktive vukan ligger på Barren Island, øst for øygrupen Andaman øyene som tilhører India.

 

Foruten Andaman øyene tilhører også øygruppene Noicobar og Similan Islands Andaman havet. Ryktene sier at innen Nicobar øygruppen. som ligger utenfor Burma, men som tilhører India, huser urinnvånere som praksiserer kanibalisme. Det ble pga dette anbefalt at ale som deltok i den årlige Kings Cup regattaen som i 2005 passerte disse om å ikke søke nød havn i området for enhver pris. Indiske myndigheter som fløy med helikopte over disse etterTsunamien den 26. desember 2004 ble beskutt så det står som eneste bevis på at øybefolkningen fortsatt ekisterer. Til informadjon kan det nevnes at India ikke har planer om å innlede dialog med øybosettningene på noen av Andaman øyene. Det finnes dog noen turist destinasjonere som har dukket opp i disse øygruppene siden Tsunamien.

 

Mer anbefalt måte og oppleve Andaman havet er å besøke Thailands vest kyst grenser til Andaman havet fra Ranong i Nord til sør for Satun på grensen til Malaysia i sør. 

 

Andaman havet er kjent som en av verdens mest populære dykke destinasjoner og har bidrat strekt til Thailands status som sørøst asias dykker paradis. [[Krabi]], Koh Lanta, Phuket, [[KohPhiPhi]], Kao Lak og flere av Thailands ferie paradis ligger til Andaman havet. 

 

 


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay