logo

Om Thailand

Thailand, som ofte også omtalt som smilets land, er målt pr befolkning rangert nummer 19 i verden. Geografisk ligger Thailand på 15° nord og 100° øst omtrent midt i regionen som kalles sør-øst asia.

Fra nordvest til øst deler Thailand grense med Myanmar, Laos og Kambodsja.

Fra øst til sør-øst utgjør Siam bukten i Sørkina havet landets grense.

I sør deler Thailand grense med Malaysia mens til vest grenser landet mot Andaman havet.

Thailand har siden 1932 blitt styrt som et Konstitusjonellt monarki. Landet er administrert via 76 provins administrasjoner mens den politiske makten er samlet i landets hovedstad Bangkok.


Thailand har relgions frihet, men er et hovedsakelig Buddhistisk land.  90% av landets befolkning tilhører den Buddhistiske Theravada retningen som foruten i Thailand også er dominerende på Sri Lanka.

 

 

Thailand Informasjon

Innbyggerantall
Nasjonalitet
Språk
Styringsform
Hovedstad
Provinser
Areal
Klima
Strømstyrke
tidssone

65,068,149
Thai
Thai
Konst. Monarki
Bangkok
76
514,000 km2
Tropisk
240V 50Hz
GMT+7 timer

Helse Informasjon

 Sykdommer

Diaré, Hepatit A, Dengue feber, Malaria,  Pest, Rabies

Vaksinasjon

Ta kontakt med lege.
Det er liten risiko for sykdom på de etablerte turist stedenen

Turisme i Thailand
Ukjent for mange er det faktum at Khmer imperiet i sin storhetstid huset flere tilreisende, de aller fleste ankom nok Angkor Wat som handelsreisende, men mange likte den avslappende og gjestfrie livstilen så godt at de bosatte seg der.


Thailand representerer i dag de eneste landområder av det tildligere Khmer imperiet som aldri har blitt  kolonisert eller styrt av et annet land.

Kanskje det er netopp derfor at så mange bruker ferien sin i Thailand, og kanskje det er derfor Thailand gjenom historien har blitt hyppig besøkt av reisende fra fjerne og nære land.

 

Årlig ankommer 12,000,000 turister landet for å nyte alt hva Thailand kan tilby av kultur, tradisjon og ikke minst klima og natur.

Thailands mange øyer tilbyr opplevelser man ikke finner andre steder i verden. Paradis strender og Palme sus blandet med konstant 29°C i havet er uimotståelig selv for nordmenn.

 

Thailand har mange tilbud. Bangkok er landets hovedstad og har en imponerende mengde atraksjoner å tilby. Koh Rattanakosin, som var der Kong Rama I annla landets nye hovedstad i 1782, er med sine mange imponerende templer og palasser på flere måter uungåelig for turister som ønsker å se det virkelige Thailand eller forsøke å forstå landets kultur.

 

Andre populære reisemål i Thailand er Phuket, Krabi, Koh Samui, Hua Hin og Pattaya. Koh Chang, Koh Samet, Chiang Mai og Koh Lanta er også i ferd med å gjøre seg bemerket blandt internasjoale turopperatører og reisebyrå og disse ligger i start - blokkene til å bli Thailands nye destinasjoner for masseturisme.

 

Økonomi
Thailands økonomi har de siste 10 årene hatt en positiv utvikling. Den økonomiske veksten har i de siste 5 årene ligget på rundt 5 - 7% årlig og sammen med Malaysia og Singapore utgjør Thailand i dag eliten i sør-øst asiatisk økonomi. Thailands verdipapir handel (Børs), SET, gjennspeiler regionens økonomi og har med tiden fått stadig fler internasjonale observatører og aktører.

Selv om hele 49% av landets arbeidstokk er sysselsatt innenfor jordbruket, og Thailand er verdens største gummi eksportør samt en av de største ris eksportører i verden, genererer sektoren i dag kun 10% av landets totale GDP. Thailands industri sysselseter 14% mens service næringen ca 37%. Disse representerer ca 50% hver seg og ugjør de resterende 90% av landets totale GDP.

Turist næringen i Thailand er også i rask vekst og i 2006 ble ca 5% av landets GDP generert i denne delen av servicenæringen.

 

Historie
Sukhothai Kongerikets løsrivelse fra Khmer imperiet i 1238 merker starten for hva som vi i dag kjenner som Thailand. Sukhothai rikets storhets tid var rund år 1300 under Kong Ramkamhaeng regjerings tid.

Kong Ramkamhaeng er også kreditert med å ha innført landets skriftsystem og de eldste kjente skriftene skrevet på Thai stammer fra denne tiden.

I 1350 dukket Ayutthaya riket opp og i løpet av noen få år ble Sukhothai riket fulstendig konsumert av dette. Sukhothai ble nedrangert til provins i 1438.

Ayutthaya rikets første Konge U-Thong innførte Theravada Buddhisme som offisiell religion.  Ayutthaya rikets vekst kom nye landområder og rikdom og landet ble kjent som Siam. Under den franske kongen Loius XIV regjerings tid var det antatt at Siam var like rikt som Frankriket. Ayutthaya falt for en invaderende Burmesik arme i 1767 og kongen og hele hans hoff ble ført som slaver til Burma.  

I årene 1767-1782 ble Siam styrt fra Thonburi før dagens hovedstad Bangkok, ble annlagt av Phra Puttha Yotfa Chulaloke, Rama I i 1782. De første 3 kongene av Rattanakosin periodens Chakri dynasti som fortsatt regjerer Thailand var for det meste opptatt av og sikre seg mot vestlige kolonister samt å forsøke gjennskape landets kultur som for det meste var gått tapt da Ayutthaya ble brent.

Kong Mongkut, Rama IV (1851 – 1868 ) og senere hans sønn Kong Chulalongkorn den store, Rama V (1868 – 1910 ) var de som startet moderniseringen av Siams absolutte monarki. Under deres regjering kom en ny forståelse av den vestlige verden og hvordan man kunne delta i denne uten å bli kolonisert. Siam hadde dog flere feider med franskmennene og tapte områder til disse både i nord og øst.

Thailands absolutte monarki endte etter et kupp mot Rama VII i 1932. Det var et såkalt blodløst kupp og Thailand har siden hatt status som demokrati selv om det har blitt gjennomført hele 18 statskupp mot sittende i regjeringer.

 

Geografi
Enkelt beskrevet er sentral Thailand og Korat platået i nordøst flatt mens resten av landet har fjell og blandet terreng. Nord Thailand er kjent for sine bratte skogkledde fjell og daler. Her finnes også Thailands høyeste punkt som er fjellet Doi Inthanon på 2,576 m.o.h.

Thailands har en kyst linje på 3,219 km  (norges kystlinje uten fjorder er 2,650 mens hele 25,148 km inklusive fjorder og øyer) og hundrevis av øyer hvorav den største er Phuket.

 

 

Områder og provinser i Thailand
Thailand er delt i 5 områder som omtales som Nord, Norøst, Øst, Sentral og Sør Thailand.

Provinser i Nord Thailand

 1. Chiang Mai (เชียงใหม่)
 2. Chiang Rai (เชียงราย)
 3. KamphaengPhet (กำแพงเพชร)
 4. Lampang (ลำปาง)
 5. Lamphun (ลำพูน)
 6. Mae Hong Son (แม่ฮ่องสอน)
 7. Nakhon Sawan (นครสวรรค์)
 8. Nan (น่าน)
 9. Phayao (พะเยา)
 10. Phetchabun (เพชรบูรณ์)
 11. Phichit (พิจิตร)
 12. Phitsanulok (พิษณุโลก)
 13. Phrae (แพร่)
 14. Sukhothai (สุโขทัย)
 15. Tak (ตาก)
 16. Uthai Thani (อุทัยธานี)
 17. Uttaradit (อุตรดิตถ์)

Provinser i Nordøst Thailand

 1. Amnat Charoen (อำนาจเจริญ)
 2. Buri Ram (บุรีรัมย์)
 3. Chaiyaphum (ชัยภูมิ)
 4. Kalasin (กาฬสินธุ์)
 5. Khon Kaen (ขอนแก่น)
 6. Loei (เลย)
 7. Maha Sarakham (มหาสารคาม)
 8. Mukdahan (มุกดาหาร)
 9. Nakhon Phanom (นครพนม)
 10. Nakhon Ratchasima (นครราชสีมา)
 11. Nong Bua Lamphu (หนองบัวลำภู)
 12. Nong Khai (หนองคาย)
 13. Roi Et (ร้อยเอ็ด)
 14. Sakon Nakhon (สกลนคร)
 15. Si Sa Ket (ศรีสะเกษ)
 16. Surin (สุรินทร์)
 17. Ubon Ratchathani (อุบลราชธานี)
 18. Udon Thani (อุดรธานี)
 19. Yasothon (ยโสธร)

Provinser i Sentral Thailand

 1. Ang Thong (อ่างทอง)
 2. Phra Nakhon Si Ayutthaya (พระนครศรีอยุธยา)
 3. Bangkok (Krung Thep Maha Nakhon)
 4. Chainat (ชัยนาท)
 5. Kanchanaburi (กาญจนบุรี) [2]
 6. Lop Buri (ลพบุรี)
 7. Nakhon Nayok (นครนายก)
 8. Nakhon Pathom (นครปฐม) [1]
 9. Nonthaburi (นนทบุรี) [1]
 10. Pathum Thani (ปทุมธานี) [1]
 11. Phetchaburi (เพชรบุรี) [2]
 12. Prachuap Khiri Khan (ประจวบคีรีขันธ์) [2]
 13. Ratchaburi (ราชบุรี) [2]
 14. Samut Prakan (สมุทรปราการ) [1]
 15. Samut Sakhon (สมุทรสาคร) [1]
 16. Samut Songkhram (สมุทรสงคราม) [2]
 17. Saraburi (สระบุรี)
 18. Sing Buri (สิงห์บุรี)
 19. Suphan Buri (สุพรรณบุรี)

Provinser i Sør Thailand

 1. Chumphon (ชุมพร)
 2. Krabi (กระบี่)
 3. Nakhon Si Thammarat (นครศรีธรรมราช)
 4. Narathiwat (นราธิวาส)
 5. Pattani (ปัตตานี)
 6. Phang Nga (พังงา)
 7. Phatthalung (พัทลุง)
 8. Phuket (ภูเก็ต)
 9. Ranong (ระนอง)
 10. Satun (สตูล)
 11. Songkhla (สงขลา)
 12. Surat Thani (สุราษฎร์ธานี)
 13. Trang (ตรัง)
 14. Yala (ยะลา)

Provinser i Øst Thailand

 1. Chachoengsao (ฉะเชิงเทรา)
 2. Chanthaburi (จันทบุรี)
 3. Chonburi (ชลบุรี)
 4. Prachin Buri (ปราจีนบุรี)
 5. Rayong (ระยอง)
 6. Sa Kaeo (สระแก้ว)
 7. Trat (ตราด)


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby