logo

Phuket

Phuket er en provins i sør Thailand og grenser til provinsene Phang Nga og Krabi. Da Phuket er Thailands største øy deler ikke provinsen noen landegrense andre provinser, men det finnes flere øyer enn Koh Phuket som tilhører provinsen.
Navnet Phuket kommer trolig fra bukti som betyr fjell på Malay.  Fra havet er nok det en rimelig god beskrivelse på hvordan Phuket ser ut.
Øya er delt i to av en fjellkjede som strekker seg fra nord til sør i hele øyas lengde hvor det høyeste er 529 meter over havet. 70% av øya er dekket av skog.

 

Phuket provins
Areal 543
Innbygger antall 288,00
Religion  
Buddhist 70%
Islam 30%

Sør øst på øya ligger provins hovedstaden Phuket City (også kalt Phuket Town eller Muang Phuket) som har en befolkning på ca 60 000 innbyggere.
Tradisjonelt var det øyas rike forekoms av  tinn som drev økonomien i Phuket, men  i dag har gummitrœr plantasjer og turisme tatt over.


Historie
Phukets historie byr ikke på speselt mye av interesse for turister, men historien og de to ”heltinnene’” som utkledd som menn samlet det de kunne av styrker i 1785 og drev tilbake en Burmesisk invasjon er ikke til å komme unna.

Under Rama I fungerte Phuket som sentrum for tinn handelen i Thailand.

Øyas rikdom vakte oppmerksomhet blant andre etniske grupper også. Phuket City’s ”China Town” område er et synelig bevis på dette. Øyas historie som tinn produsent er fortsatt synlig da den har etterlatt seg flere ”hull” som i dag for det meste er fylt med vann og likner små tjern.


Turisme
Øst for fjellene i Phuket finnes i dag flere Golf klubber. Blue Canyon er den mest kjente og Tiiger Wodds har deltat i turneringer der 2 ganger. I de siste årene har de holdt et åpent ”skins game” der som har samlet noen av de beste spillerne fra golf verdenens 3 største turer. I det siste har Colin Montgomery  og Thomas Bjørn gjort det bra i Disse.

Vest for fjellene finnes strender. De mest populœre turist strendene ligger fra sør til nord og heter Bang Tao, Kamala, Patong, Karon, Kata, Kata Noi og Nai Harn. Patong regnes som hovedstranda og nattelivs sentrum på Phuket. 


Strender
Strende i Phuket er ikke verdensberømte uten grunn. Faktum at øya ligger i Andaman havet som tilbyr helt krystall klart vann gjør ikke strand opplevelsene mindre tiltrekkende. Andaman havet er varmt så bade temperaturen på Phuket er rundt 30 grader hele året.

I tillegg til de store strendene finnes en rekke stille og rolige små strender som man kun finner hvis man leter litt på kartet. Det finnes selvfølgelig turer til disse arrangert av reise byråer også hvis man ikke gidder kaste bort tiden på å studere kart og lete etter mulige strender.


Natteliv
Både Karon og Kata har et Natteliv men det er Patong som er selveste Nattelivs stranda i Phuket. Bangla Road med sine mange soier tilbyr underholdning, mat og drikke fra sine mange restauranter og barer. Beach Road tilbyr flere steder med levende musikk og nattklubber. Området rundt ”Paradise” komplekset nord i

Patong er sentrum for Phukets ”Gay” Klubber.


Phuket City har også natteliv. Nattelivet her er identisk til nattelivs trendene i Bangkok og nœrings grunnlaget for disse er de mange Thaier som til en hver tid befinner seg i Phuket på jobb. Til tross for Phukets beskjedene populasjon regnes det med at det til en hver tid befinner seg flere hundre tusen Thai arbeidere i Phuket.


Trafikk
Veiene på Phuket er av relativt høy standard sammenliknet med andre øyer i Thailand. Det er ett av de få stedene i Thailand som det kan anbefales å leie en motorsykkel til å komme seg rundt på. Når det er sagt må man ikke glemme at det dør mer enn 160 mennesker årlig på motorsykkel i trafikken på øya. Vanligvis skyldes trafikk ulykkene på Phuket  fyllekjøring og eller høy hastighet.

Hvis man kjører i Phuket er det viktig å huske at det hjelper lite å kjøre forsiktig og holde seg edrulig når de andre kanskje ikke gjør det.  


Øyene rundt Phuket

Koh Ratcha Yai, Koh Ratcha Noi, Coral Island er alle tilgjengelige med båt og tilbyr aktiviteter som fiske og dykking. Her er det mulig å snorkle mens fisk spiser banan fra hånda din og fargene under vann her er helt utrolige. Strendene nord på Koh Ratcha Yai tilbyr en sand kvalitet i sœrklasse, fin kornet hvit sand som er usett av over 90% av Phukets besøkende. Både her og på Coral Island finnes hoteller og restauranter og kan trygt anbefales.


Aktiviteter.

Elefant ridning finnes flere steder på øya. Disse er en del av myndighetens forsøk for å omplassere elefantene som tradisjonelt jobbet i Thailands mange skoger som i dag er fredet. Behovet for disse er enormt da en elefant kan bli godt over 100 år og varden har forandret seg mye i Thailand de siste 20. Ved å besøke disse hjelper du elefantene da de ikke trenger å tigge på gata i byene som fortsatt er et utbredt problem i Thailand.
Foruten elefanter finnes det Go-Cart bane i Kathu, Mini golf i Kata, heste ridning i Bang Tao, Zoo i Ao Chalong, Bungy Jump i Patong og Kathu, Skytebane i Ao Chalong samt flere Golf klubber. Det finnes også flere show og i Phuket City er det kino.


Shopping
Patong tilbyr det meste du vil finne tilsalgs i Thailand. Kanskje du må betale mer her enn i Bangkok, men du slipper i alle fall å lete i flere dager før du finner noe du liker. Phuket City har også mange butikker og er et koselig sted for en shopping dag.


Wat Chalong Phulet

Severdigheter på  Phuket

Wat Chalong
Kao Rang
Laem Promthep
Phuket Viewpoint
China Town
The two Heroines Monument


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby