På spasertur i gamle Bangkok
logo

Khlong Khumueang Doem


Gamle Bangkok er Thailands hovedstads desidet beste område for de som liker å strekke på benene. Området oppleves best til fots og tilbyr timer med gange før man har sett alt.


Khlong Khumueang Doem er kanalen som utgjorde Kong Rama I innerste forsvars system da denne separerer det viktigste området av Koh Rattanakosin fra resten av øya. Innenfor denne finnes foruten Grand Palace bla. også Wat Pho, Lak Muang og Sanam Luang.

I dag fungerer område som rekerasjons område for hovedstadens lokabefolkning.

 

Området har lite trafikk og egner seg dermed for en avslappende spasertur på ettermiddagen da det ikke er for varmt. Du kan i dag følge denne kanalen fra Ratchadamnoen Aveny til Chao Phraya elven. På veien passerer du igjennom et av gamle Bangkoks best bevarte strøk. Rikt på arkitektur fra flere av hovedstadens tidsepoker.

Like etter du har tatt av fra Ratchadamnoen ved enden av Sanam Luang er det en liten kanal som tar av fra Khlong Khumueang Doem. Denne er en av to kanaler som ble beordret av Kong Rama I i 1783 og hadde til funksjon å knytte denne indre kanalen (voll graven) sammen med kanalen Khlong Rop Krung som var hovedvollgraven rundt gamle Bangkok. Ved å knytte disse sammen ville han raskt og effektivt kunne sende tropper og forsyninger hvis nødvendig og i tillegg fungerte disse også som trafikkårer for transport av annet materiale. Rama I ga dem aldri noe navn så begge er i dag kjent som Khlong Lot.

Rett etter denne har tatt av liger et lite tempel bygget i enkel Bangkok stil under Rama III s regjering og kjent som Wat Buranasiri.

Kanalen krysses så av broen Saphan Chang Rongsi og du vil ha innenriks departementet på venstre hånd. Dette departementet ligger der et tidligere palass lå og er ett av mange eksempel på hvordan palasser har måtte vike for regjerings bygninger på Rattanakosin. Videre passeres gangbroen Saphan Pi Goon (Broen til ære for Grisens år) som leder over til Grisens år minnesmerke.

Neste bro heter Saphan Hok og er en kopi av broer bygget under Rama IV s regjering. Disse broene var innspiret av Hollandske broer og var vanlige over kanalene både på Koh Rattanakosin og i Thonburi. Konstruksjonen er laget etter bilder tatt under Rama V s regjeringstid.


Når du går litt til tar den andre av Khlong Lot kanalene av fra Khlong Khumueang Doem.


Den eldste broen over Khlong Khumueang Doem heter Saphan Ubonrat og ble bygget i 1911. Her henger trœrne over elven som et tak og butikk husene på venstre siden av gaten tilbyr varierte varer.

Bangkoks blomster marked ligger videre på venstre hånd langs kanalen. Dette er et natt marked og mesteparten av hovedstadens blomster blir solgt her. Selv utenfor den mest travel tiden på natten finnes det blomster å få kjøpt her.

Khlong Khumueang Doem ender i en sluse mot Chao Phrayaelven og hvis du går til høyre over den siste broen vil du først passere Bangkoks gamle politi stasjon før du kan sette deg ned for å slapper av på et av de to kjente serveringsstedene langs elven med utsikt over Wat Arun, Dagry Tempelet. På hjemveien har du muligheten til å se GrandPalace i flommlys og det er et syn som er hvert å ta med seg som en bonus på veien hjem.

 

[Tilbake forsiden]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay