Tom Yam Gung
logo

Tom Yam Gung

Overalt hvor Thaier spiser serveres Tom Yam. Tom Yam kan oversettes til norsk men blandet suppe (Tom betyr kokt og Yam betyr Blandet), Gung betyr reke. Vi kjenner den som Spicy Shrimp Soup eller Spicy and Sour Shrimp soup. Det finnes ogsåandre varianter av Tom Yam som foreksempel med kylling, Tom Yam Gai eller blandet Tom Yam Roam.

Tom Yam Gung er en relativt kraftig smaksopplevelse som må prøves. Det finnes ikke ord på Norsk som kan beskrive smaken og opplevelsen det er å nyte denne suppen.  På Thai sier vi ARROY som er et utrykk litt tilsvarende "utsøkt" kanskje? Tom Yam Gung var den suverene vinner på en menigsmåling foretatt for ikke lenge siden hvor den seg suverent fra resten av Thai rettene med over 90 poeng av 100 mulige.

Alle Tom Yam supper inneholder Galangal som er en slags ingefær aktig rot. Den har en litt mer pepperaktig smak enn ingefær. Mange mener galangal er meget bra for fordøyelsen og blir brukt sammen med lime juice som behandling for mage besvær i Thailand. Andre ingerdienser er sitrongress, chilli, lime blader, "Fish sauce", lime juice og hønse bujong. Tom Yam Gung inneholder som oftest både vår løk, rød løk og sopp samt selvfølgelig reker.

Resultatet er en kraftig, litt syrlig, suppe som bryter med alt vi i europa kjenner som harmoniske smakssammensettninger. Den står dog trygt for seg selv som et eksempel på det beste av Asiatisk kokke tradisjon. Er du redd for å spise Spicy bestill en ikke Spicy variant og husk og bestille ris og eventuellt en omelett ved siden av. Ris er den beste kuren med litt for mye chilli. Er det forysatt for sterkt ikke drikk vann, heller kaffe eller te uten sukker.

 

[Tilbake forsiden]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay