Smaragd Buddhaen
logo

Phra Kaew Morakot

The Emerald Buddha Fra fabel til fakta!

 


Til tross for sine beskjedne størrelse,er Phra Kaew, Smaragd Buddhen på norsk, Thailands viktigste ikon. Han blir dyrket og tilbedt som Thai Samfunnets vokter. Fra sin pidestall i Wat Phra Kaew, i Grand Palace komplekset, iakttar han hele nasjonen. Vi titter på fabelen, mytene, legendene og faktaene som finnes om Phra Kaew Morakot Fabler.

 

Myten og legendene om Phra Kaew

I fabelene heter det seg at en kar ved navn Nagasena fra sitt hjem i Patna, India, fikk en ide om å lage en Budhha figur som kunne bidra til å spre Buddhas lære og stimulere til oppblomstring av nye Buddhistiske samfunn. Han hevdet at han ble hjulpet av gudene Indra og Vishnu med utformingen av denne figuren som i dag hetter Phra Kaew Morakot. Han forkynte at denne figuren i fremtiden også ville bli av stor interesse utenfor India. Dette skal ha skjedd i år 43 fKr.

300 år senere brøt det ut krig i byen Patna og Phra Kaew ble brakt i sikkerhet til Sri Lanka.

En legende hevder at Kong Anuryth av Burma sendte i år 457 en ekspedisjon til Sri Lanka for å kopiere Buddhas skrifter da disse er antatt å være de reneste, mest korrekte nedskrivningene av Buddhas lære. Da oppdraget var fullført, satte ekspedisjonens 2 skip til havs igjen. Om bord på ett av disse skipene var også Phra Kaew, men dette skipet returnerte aldri til Burma. Et kraftig uvær skal ha blåst skipet av kurs, og etter lang tid i havet skal de ha landet i Khmer rikets hovedstad Angkor Wat.Da Angkor Wat senere ble angrepet av styrker fra Thailand, skal disse ha brakt Phra Kaew først til Ayutthaya, så til Kamphaeng i Laos før den ble gjemt bort av herskeren av Chieng Rai.

En annen legende hevder at skipet med Phra Kaew ikke landet i Angkor Wat, men i Wat Phra Mahathat i dagens Nakhon Si Thaimmarat. Videre hevdes det av andre at statuen ble gitt til kongen av Ayutthaya I presang fra Angkor Wat. De som tror på disse utgavene av historien, vil hevde at Phra Kaew er laget i India. Mens andre mener at den 45 cm høye figuren, som sitter i en Yoga posisjon identisk med mange andre Buddha figurer på Sri Lanka, er laget nettopp på Sri Lanka. Det finnes også de som mener Phra Kaew representerer Chiang Saen stilen som var dem dominante stilen i nord Thailand i det 15 ærhundre.Hva som er dens sanne opprinnelse,er umulig å fastslå da det foreløpig aldri har blitt gjort noe forsøk på å bekrefte eller avkrefte de legender og fabler som omtaler Phra Kaew. For de spesiellt interesserte er disse fablene og legendene artig lesing og de bygger trolig ,i allefall delevis, på faktiske hendelser.

 

Historien til Phra Kaew

Historien om Phra Kaew Morakot er basert på skrifter som er troverdige, og begynner enten i år 1434 eller 1436 i Chiang Rai som da tilhørte Lannathai kongerike som hadde Chieng Mai som hovedstad. Selv om det finnes to forskjellige årstall for starten av denne historien, er begge så godt som identiske. På det grunnlag er det mulig å konkludere med at disse mest trolig gjenforteller de faktiske hendelser.Historien forteller at en munk fikk øye på en gull malt gips Buddha på gulvet etter at et lynnedslag hadde rystet et tempel I Chiang Rai. Han skal ha plassert denne figuren sammen med de andre figurene i tempelet. Tempelets overhode skal 2-3 måneder senere ha lagt merke til at gips hadde flakket av på figurens nese, og observerte at materialet under så ut som grønn krystall. Han tok da og fjernet resten av gipsen og avdekket Phra Kaew slik vi ser den i dag.Ryktene om denne oppdagelsen spredte seg raskt, og det tok ikke lang tid før disse nådde Kongen av Lannathai, Kong Sam Fang Kaen. Han sendte straks en elefant for å bringe den til Chiang Mai. På vei fra Chieng Rai til Chiang Mai er det et veikryss som fører enten til Chiang Mai eller til Lampang. I dette krysset ble elefanten fryktelig urolig og løp til Lampang isteden for Chieng Mai. I Lampang skal elefanten ha roet seg ned igjen, og de tok nok en gang fatt på reisen mot Chiang Mai. Da de kom til det samme vei krysset, snudde elefanten på nytt og løp nok engang tilbake til Lampang. Kongen sendte da en annen elefant for å hente Phra Kaew i Lampang, men med samme resultat. Også denne nektet å gå mot Chiang Mai.Kong Sam Fang Kaen var en meget overtroisk mann, og lot da Phra Kaew bli i Lampang da han var overbevist om at dens ånder vill være der og ikke i Chiang Mai.
I 1468 fikk Lannathais neste konge, Kong Tilokaraj, endelig brakt Phra Kaew til Chiang Mai der den ble installert i Wat Chedi Luang.I midten av det 16 århundre mistet Lannathais Mengrai dynasti dens naturlige blodlinje. De tilbød da tronen til prins Settehsthirath av Laos som var den avdøde kongens barnebarn. Da hans far, Kongen av Laos, senere døde i 1551 tok han med seg Phra Kaew til Laos hovedstad Luang Prabang som sikkerhet for å kunne komme tilbake til Lannathai som han hadde lovet alle ministrene. Men han gjorde aldri det, han valgte og bli Laos nye Konge, og brakte i stedet Phra Kaew med seg videre til Vientiane som ble Laos nye hovedstad i 1564. Phra Kaew ble i Vientiane de neste 215 årene.

 

Da Ayutthaya falt for Burmas hær i 1767 og hele kongefamilien ble ført bort som slaver, tok to gamle kamerater til mot og samlet restene av Ayutthayas hær bak seg. Begge hadde sin bakgrunn i høyere posisjoner innen Ayutthayas regjering. Taksin var helt til kampene om Ayutthaya begynte, Kongens mann i provinsen Tak og Thong Duang som bar tittelen Chao Phraya Chakri som betyr verste general. Disse to ledet sine styrker, og klarte å jage Burmeserne ut av Thailand på under et år. Da dette var gjort, ble Taksin Thailands nye konge og Chao Phraya Chakri hans høyre hånd. De fortsatte med å utvide landets grenser, og da Chao Phraya Chakri og hans styrker erobret Vientiane i 1779, tok han Phra Kaew med seg tilbake til Thonburi som da var Thailands hovedstad hvor den ble installert i Wat Arun. Da Chao Phraya Chakri selv ble konge i 1782, etter Taksin den stores bortgang, flyttet han hovedstaden over elven til Koh Rattanakosin og etablerte Bangkok der. Den 22 mars 1784 ble Phra Kaew brakt over elven fra Thonburi til der den står i dag i Wat Phra Kaew inne på Grand Palace komplekset i Gamle Bangkok

Chao Phraya Chakri, også kjent som Phra Puthayotfa eller Rama I, er grunnleggeren av Chakri Dynastiet som fortsatt regjerer Thailand og Bangkok som Thailands hovedstad. Han fikk laget to antrekk til Phra Kaew: ett sommerantrekk og et regntid antrekk. Kong Rama III fikk laget ytterligere ett vinterantrekk under sin regjeringstid. 3 ganger i året, mars, juni og november holdes det en seremoni der Hans Majestet kongen personlig tørker støv av figuren før han skifter Phra Kaew sitt antrekk. Selv om Phra Kaew Morakot betyr Smaragd Buddhaen, er figuren ikke laget av Smaragd. Kong Mongkut Rama IV hevdet at figuren er laget av Jade og det har vist seg meget upopulært og motsi hans ord. De som på tross av dette har uttalt seg, har mange forslag på hva de mener den er laget av uten at disse har blitt hørt. Så vidt jeg vet, har det heller aldri blitt foretatt vitenskapelige tester av Phra Kaew for å fine ut av figurens alder eller hva den I virkeligheten er laget av.

 

[Tilbake forsiden]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay