logo

Chiang Mai by

Byen Chiang Mai (noen ganger stavet Chiengmai) er den største og mest betydnings fulle byen i nord Thailand. Den ligger langs Ping elven som munner ut i Chao Phraya elven, cirka 700 km nord for Bangkok.

Chiang Mai, som betyr "den nye byen" ble grunnlagt av Kong Mengrai i 1296 og overtok fra Chiang Rai som Lanna kongerikets hovedstad. Kongen konstruerte vollgrav og mur rundt byen for a skjerme den mot Burmesisk plyndring. Da Lanna kongeriket stadig ble svekket mistet byen sin viktighet og var ofte okkupert av Burma eller det sterkere Ayutthaya kongeriket i sør. I tiden følgende Ayutthayas fall var byen så fraflyttet at resterende innbyggere pakket og flyttet til Lampang. Chiang Mai forble fraflyttet i 15 år fra 1776-1791.
 
I dag har Chiang Mai en befolkning på 700 000 og over 300 Buddhist templer. Wat Phrabat Doi Suthep er det best kjente og tile bygget 1383. Wat Chiang Man er det eldste, dateres tilbake til det 13.århundre, Kong Mengrai bodde her da han overså byggingen av byen.
Wat Chedi Luang ble bygd i 1401 og er ett av Phra Kaew Morakots mange tidligere hjem.
Byen er også kjent for sine feiringer av thai festivaler, Loy Kratong (vanligvis i november), Songkran (medio april), og en tre dagers blomster festival spesiell for Chiang Mai i februar.


[Artikkel liste]

Legg til på Facebook
Legg til på Nettby
 
burberry cashmere scarf ebay